Over ons

Wij vertellen

over ons

en onze geschiedenis

Aldwin & Adi zijn de  initiatiefnemers van De Oude Gasfabriek. In samenwerking met een bevriende internationale chef-kok hebben ze een zeer diverse menukaart samengesteld: Vleeseters, visliefhebbers, fijnproevers, veganisten en vegetariërs, allen kunnen uit een zorgvuldig samengesteld menu kiezen.

“Iedereen is te gast, maar iedere gast is uniek”, aldus Adi

Iets meer op de achtergrond, maar daarom niet minder belangrijk is Aldwin. Aldwin is een rasechte ondernemer met een liefde voor lekker genieten van eten en koffie. Als hij iets doet, doet hij het goed. Of zoals hij zelf zegt

“Dromen zijn er om te verwezenlijken”

Onze droom is, om met De Oude Gasfabriek een centrale rol te krijgen op het CiBoGa terrein, waar buurtgenoten, stadjers en mensen van buiten de stad aangenaam kunnen verpozen.

Op het oude CiBoGa terrein, ten noorden van De Oude Gasfabriek, is winkel- en woonruimte gecreëerd. Het Bodenterrein ligt begrensd aan het UMCG. Er waren plannen om dit terrein te gebruiken voor een uitbreiding van het ziekenhuis. Of het zo ver komt is nog onzeker. Tot die tijd zijn er tijdelijke studentenwoningen geplaatst.

Vanaf het terras van De Oude Gasfabriek kijk je uit op het Ebbingekwartier. Het Ebbingekwartier wordt soms gebruikt als evenemententerrein, maar meestal dient het als park. Vooral zomers erg populair door de centrale ligging en de aanleg van het stadsstrand.

De Oude Gasfabriek

De Oude Gasfabriek

X-oven

Uniek! Als enige in Groningen maakt De Oude Gasfabriek gebruik van een X-oven. Deze houtskooloven heeft drie verschillende laden die het eten op drie verschillende temperaturen kan bereiden en maakt gebruik van een innovatief systeem waarbij de temperatuur bij het openen en sluiten van de la constant wordt gehouden. De X-oven zorgt er hierdoor voor dat smaken en sappen van de producten optimaal worden behouden.

Mindervaliden

Het personeel van De Oude Gasfabriek heet iedereen welkom. Speciaal voor de mindervaliden heeft De Oude Gasfabriek een invalidentoilet. Schroom niet om te bellen wanneer je vragen over dit toilet of toegankelijkheid van het gebouw.

Note: momenteel zijn we nog hard aan het werk aan de voorkant van het gebouw en zijn sommige stukken onverhard. Er wordt geadviseerd om via de woonwijk ten noorden van de fabriek naar de ingang te komen.

x-oven-1-1

Vergaderingen, etentje of feestje?

Zoek je een betaalbare, centrale en bereikbare locatie in de stad met voldoende parkeermogelijkheden? Kom dan bij gezellig bij ons! Vul onderaan de pagina het contactformulier in of bel voor meer informatie naar 050-364 2062 of mail naar contact@deoudegasfabriek.nl

Koffieblend

De Oude Gasfabriek

Koffieblend

Zoals de X-oven een unieke smaak aan gerechten geeft, zo heeft De Oude Gasfabriek ook haar eigen koffieboon ontwikkeld. Een door de initiatiefnemers zelf samengestelde blend die zo geroosterd is dat het proeft alsof je van een stukje pure chocolade geniet. De koffiebonen zijn uniek en alleen verkrijgbaar bij De Oude Gasfabriek. Wil je deze smaaksensatie in huis halen? Dat kan. Kom een keer langs om te proeven! De bediening vertelt je er dan meteen meer over. Ook is de koffie in pakken van 750 gram te koop voor thuis of kantoor.

koffie-1-5

koffiebranden-4

koffiebranden-5

koffie-1-6

Geschiedenis

De Mooie

Geschiedenis

Van
De Oude Gasfabriek

De Oude Gasfabriek is gelegen op het CiBoGa-terrein dat sinds de 17e eeuw tot de stad Groningen behoord. CiBoGa staat voor Cicus-, Boden-, en Gasterrein.

In 1854 werd er op het Gasterrein een gasfabriek geopend. Hier werd uit steenkool gas geproduceerd. Door de overschakeling van steenkool naar aardgas verloor de fabriek zijn functie en werd het vanaf 1970 voor het grootste deel gesloopt. De pijp en de bedrijfshallen zijn gered van de sloop. De jarenlange productie van die fabriek heeft er voor gezorgd dat er veel zware en schadelijke stoffen in de grond terecht zijn gekomen. Om het terrein geschikt te maken voor een nieuwe bestemming, moest de grond worden uitgegraven. De gemeente besloot om van de nood een deugd te maken en de grootste gelijkvloerse parkeergarage van Nederland is inmiddels een feit.

De Oude Gasfabriek is gevestigd in De Loods. De Loods, zoals het in de volksmond genoemd wordt, waren de bedrijfshallen van de voormalige gemeentelijke gasfabriek. Feitelijk zijn het twee aan elkaar gebouwde bedrijfshallen. De zuidelijke hal stamt uit 1910 en is ontworpen door directeur Gemeentewerken Ir. J.A. Mulock Houwer. Het noordelijke deel is er twintig jaar later aan toegevoegd. De hallen stonden de filter en de pomp van de gasfabriek.

We zijn trots op ons pand en de historie dat erin schuilt. Vanaf medio 19e eeuw heeft de gasfabriek een belangrijke rol gehad in de ontwikkeling van de stad Groningen. In de volgende films wordt een mooi beeld gegeven van de achtergrond en de historie van het pand waarin de “De Oude Gasfabriek” is gevestigd.

Bron: HET NEDERLANDS INSTITUUT VOOR BEELD EN GELUID

Verbouwing

10 maanden durende

Verbouwing

De situatie tijdens en voor de verbouwing

verbouwing-1-17

verbouwing-1-13

verbouwing-1-12

verbouwing-1-15

 

verbouwing-1-9

verbouwing-1-8

verbouwing-1-7

verbouwing-1-6

verbouwing-1-5

verbouwing-1-4

verbouwing-1-3

verbouwing-1-2

verbouwing-1-1

Na de verbouwing

lampen-1

koffie-3

koffie-2

koffie-5

koffie-1-1